Skånsk äggakaka

Ingredienser :

  • Vetemjöl 4 msk
  • Mjölk 6 dl
  • Ägg 4 st
  • Salt 1/2 tsk
  • Socker 1 tsk

Vispa samman mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt äggen och resten av mjölken med saltet och sockret.

Bryn matfett (ca 1 matsked) i en stekpanna och häll i blandningen.

Grädda ganska långsamt, inte för stark värme i pannan. Putta med en stekspade från kanterna till mitten av stekpannan tills äggakakan har stannat och fått färg, vänd den sedan och stek den gyllenbrun.

Servera med lingonsylt eller rårörda lingon.

Receptet kommer från: Jörgen

Broccoli & spenatpaj med ädelost

broccoli-spenatpaj-med-adelostIngredienser till pajdegen:

  • Vetemjöl 200 g
  • Smör 125 g
  • Kallt vatten 2 msk

Ingredienser till pajfyllningen:

  • Broccoli 1 stor bukett
  • Schalottenlök 4-5 st
  • Babyspenat 200 g
  • Ädelost 250 g
  • Ägg 3 st
  • Grädde 3 dl
  • Salt & peppar

Börja med att göra pajskalet:

Mät upp 200 g vetemjöl i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och tryck ihop till en slät deg. Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, lite större än pajformen. Kavla ut så att degen är ca 0,4-0,5 cm tjock. Lägg degen över formen och tryck ut den lätt mot botten och kanterna. Täck formen med plastfolie och ställ in i kylskåpet under tiden du gör fyllningen.

Förbered sedan fyllningen och grädda pajen:

Dela broccolibuketten och koka upp snabbt i lätt saltat vatten. Häll av i durkslag, skölj under kallt vatten och ställ åt sidan. Smält smöret i en stekpanna och finhacka schalottenlök. Fräs löken tillsammans med spenaten tills den krympt ihop lite och blivit mjuk. Ställ åt sidan.

Ta ut pajskalet och täck botten med broccoli, smula över hälften av ädelosten och lägg på spenaten och löken. Smula över resten av ädelosten. Vispa ihop ägg och grädde lätt med en gaffel och häll över pajen.

Grädda ca 35-40 min i 180 grader. Låt gärna pajen stå i några minuter innan du skär i den, annars rinner den lätt.

Receptet kommer från: Kryddburken.se

Johans knäckebröd

Ingredienser:

  • Linfrö 1dl
  • Sesamfrö 1dl
  • Pumpakärnor 1dl
  • Solrosfrön 1dl
  • Olivolja 0,5dl
  • Glutenfritt mjöl 1dl

Blanda alla ingredienser och häll över 2-3 dl kokande vatten, smeten skall vara nästan rinnande

Bre ut väldigt tunt på bakplåtspapper

Grädda i ugn 150-160 grader ca 40-50 minuter

Receptet kommer från: Johan Karlsson

Pasta med ärtpesto

Ingredienser:

  • Pasta Penne 500g
  • Gröna ärtor (frusna) 500g
  • Solrosfrö 1,5dl
  • Vitlök 2klyftor
  • Matlagningsgrädde 1dl
  • Basilika 1-2msk
  • Salt
  • Vitpeppar

Rosta solrosfrö i en stekpanna och mal dem sedan ganska grovt

Koka ärtor och mixa ner med solrosfrö, grädde, vitlök och basilika

Smaka av med salt och peppar

Koka upp pastan och blanda sedan ner peston

Linsgryta

Ingredienser:

  • Gröna linser 0,5kg
  • Lök 1st
  • Vitlök 2klyftor
  • Potatis 5st
  • Passerade tomater 0,25l
  • Paprikapulver
  • Äppelcidervinäger 0,2dl
  • Ketchup
  • Vitpeppar
  • Salt

Blötlägg linserna 3-4h

Stek lök och vitlök och blanda ner i linserna tillsammans med passerade tomater och 2-3dl vatten

Blanda i potatis efter ca 30 minuter och låt koka tills linserna är mjuka, spä med vatten efter behov

Smaksätt med paprikapulver, vitpeppar, salt och ketchup.

Receptet kommer från: Wendy

Västerbottenscheesecake med vinbärstopping

Cheesecake Västerbottensost Vinbärstopping  (Foto: Katarina Bellman, Middagsfrid)

Ingredienser:

  • Grovt bröd 8 skivor
  • Smör 50g
  • Vispgrädde 3dl
  • Chilipulver 0,5tsk
  • Vitpeppar 0,5tsk
  • Västerbottensost (riven) 600g
  • Gelatinblad 3st
  • Vinbärssaft (koncentrerad) 2 dl
  • Salt

Dag 1:
Fodra en 1,5 liters brödform med plastfolie.
Mixa bröd och smör i matberedare, tryck ut i formen till en jämn botten. Ställ in i kylen i 1 timme.
Koka upp vispgrädde, chilipulver, vitpeppar och 2 krm salt. Dra kastrullen från plattan, vispa ner västerbottensost tills den smält helt och låt svalna.
Häll ostblandningen över brödet och låt stelna i kylskåp över natten.

Dag 2:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem med 1 dl saft i en kastrull. Rör ner resterande saft och häll sedan gelén över ostkakan. Låt stå i kylen i ytterligare 3 timmar så vinbärssaften stelnar helt.

Skär cheesecaken i bitar och servera.

Receptet kommer från: Sydsvenskan

Rödlöksmarmelad

Ingredienser:

  • Rödlök 2st
  • Honung 3-4msk
  • Stjärnanis 10-15st
  • Kryddnejlika 10-15st
  • Rödvin (matlagningsvin) 25cl

Hacka rödlöken och blanda ner med rödvin

Koka ner till lämplig konsistens tillsammans med stjärnanis och kryddnejlika

Blanda i honungen

Receptet kommer från: CC House