Västerbottenscheesecake med vinbärstopping

Cheesecake Västerbottensost Vinbärstopping  (Foto: Katarina Bellman, Middagsfrid)

Ingredienser:

  • Grovt bröd 8 skivor
  • Smör 50g
  • Vispgrädde 3dl
  • Chilipulver 0,5tsk
  • Vitpeppar 0,5tsk
  • Västerbottensost (riven) 600g
  • Gelatinblad 3st
  • Vinbärssaft (koncentrerad) 2 dl
  • Salt

Dag 1:
Fodra en 1,5 liters brödform med plastfolie.
Mixa bröd och smör i matberedare, tryck ut i formen till en jämn botten. Ställ in i kylen i 1 timme.
Koka upp vispgrädde, chilipulver, vitpeppar och 2 krm salt. Dra kastrullen från plattan, vispa ner västerbottensost tills den smält helt och låt svalna.
Häll ostblandningen över brödet och låt stelna i kylskåp över natten.

Dag 2:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem med 1 dl saft i en kastrull. Rör ner resterande saft och häll sedan gelén över ostkakan. Låt stå i kylen i ytterligare 3 timmar så vinbärssaften stelnar helt.

Skär cheesecaken i bitar och servera.

Receptet kommer från: Sydsvenskan