Skånsk äggakaka

Ingredienser :

  • Vetemjöl 4 msk
  • Mjölk 6 dl
  • Ägg 4 st
  • Salt 1/2 tsk
  • Socker 1 tsk

Vispa samman mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt äggen och resten av mjölken med saltet och sockret.

Bryn matfett (ca 1 matsked) i en stekpanna och häll i blandningen.

Grädda ganska långsamt, inte för stark värme i pannan. Putta med en stekspade från kanterna till mitten av stekpannan tills äggakakan har stannat och fått färg, vänd den sedan och stek den gyllenbrun.

Servera med lingonsylt eller rårörda lingon.

Receptet kommer från: Jörgen

Plättar

Smet:

  • Mjölk 4dl
  • Mjöl 3dl
  • Ägg 3st
  • Salt 1krm
  • Vaniljsocker 1krm

Blanda samman smeten. Bryn smör på ett lagom stort stekjärn och grädda plättarna (ca 2-3mm tjocka).

Receptet kommer från: Jörgen

Kanelbullar

Deg:

  • Margarin 150g
  • Mjölk 4dl
  • Jäst 50g
  • Salt 1/2tsk
  • Socker 1,5dl
  • Kardemumma 1tsk
  • Vetemjöl 11-12dl

Fyllning:

  • Mandelmassa 200g
  • Kanel, socker och smör

Garnering:

  • Ägg 1 st
  • Mjölk 1/3dl
  • Pärlsocker

Smält margarinet. Tillsätt mjölken och värm till ca 37 grader C. Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Häll i resten av degspadet tillsammans med salt och socker. Stöt kardemummakärnorna och blanda ner tillsammans med drygt hälften av mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Tillsätt mer av mjölet (men spar lite till utkavling). Degen är färdigarbetad när den lätt släpper degbunkens kant. Täck degbunken med en handduk och låt jäsa till ungefär dubbel storlek.

Arbeta samman degen för hand några minuter i degbunken. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den med resten av mjölet. Degen är färdig när den lätt släpper bänken och händerna. Kavla ut degen och lägg på fyllningen. Rulla degen och skär upp till ca 2 cm breda snurror. Lägg bullarna i formar och ställ på en ugnsplåt. Vispa samman ägg och mjölk, pensla bullarna och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader C i 5-10 minuter. Tag ut och låt dem kallna under en handduk.

Receptet kommer från: Karin