Broccoli & spenatpaj med ädelost

broccoli-spenatpaj-med-adelostIngredienser till pajdegen:

  • Vetemjöl 200 g
  • Smör 125 g
  • Kallt vatten 2 msk

Ingredienser till pajfyllningen:

  • Broccoli 1 stor bukett
  • Schalottenlök 4-5 st
  • Babyspenat 200 g
  • Ädelost 250 g
  • Ägg 3 st
  • Grädde 3 dl
  • Salt & peppar

Börja med att göra pajskalet:

Mät upp 200 g vetemjöl i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och tryck ihop till en slät deg. Kavla degen på mjölat underlag till en stor platta, lite större än pajformen. Kavla ut så att degen är ca 0,4-0,5 cm tjock. Lägg degen över formen och tryck ut den lätt mot botten och kanterna. Täck formen med plastfolie och ställ in i kylskåpet under tiden du gör fyllningen.

Förbered sedan fyllningen och grädda pajen:

Dela broccolibuketten och koka upp snabbt i lätt saltat vatten. Häll av i durkslag, skölj under kallt vatten och ställ åt sidan. Smält smöret i en stekpanna och finhacka schalottenlök. Fräs löken tillsammans med spenaten tills den krympt ihop lite och blivit mjuk. Ställ åt sidan.

Ta ut pajskalet och täck botten med broccoli, smula över hälften av ädelosten och lägg på spenaten och löken. Smula över resten av ädelosten. Vispa ihop ägg och grädde lätt med en gaffel och häll över pajen.

Grädda ca 35-40 min i 180 grader. Låt gärna pajen stå i några minuter innan du skär i den, annars rinner den lätt.

Receptet kommer från: Kryddburken.se